ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ - ΟΚΤΩΗΧΟΣ - ΜΗΝΑΙΑ - ΤΡΙΩΔΙΟ - ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΞΟΔΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΟΝΑΧΩΝ
ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΕΣ - ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΝ
ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΕΣ ΣΟΦΙΑΣ - ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΟΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΙΕΡΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ




Πρόκειται για ένα από τα ιερότερα σύμβολα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στην Τήνο, έχει συνδεθεί άμεσα με την πίστη του Έλληνα για την Παναγία αλλά και με τους απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας τους προηγούμενους δυο αιώνες.

Κάτι που αρκετοί μπερδεύουν, εξαιτίας της κεντρικής πανηγύρεως του Ναού της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, είναι η απεικόνιση της Παναγίας στην συγκεκριμένη εικόνα.

Η Εικόνα της Παναγίας της Τήνου δεν απεικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά τον Ευαγγελισμό. Πρόκειται για μια εικόνα με ιδιαίτερη τεχνοτροπία η οποία σύμφωνα με κάποιους μελετητές αποδίδεται στον Απόστολο Λουκά.

Πως είναι όμως η εικόνα της Παναγίας πίσω από τα τάματα των πιστών;

Αυτή είναι μια από τις σπανιότερες απεικονίσεις της εικόνας της Παναγίας της Τήνου, χωρίς το χρυσό «πουκάμισο» που την κοσμεί και τα αφιερώματα των πιστών που βρίσκονται πάνω από αυτό.

Πρόκειται για την εικόνα του Ευαγγελισμού στην οποία απεικονίζονται, δεξιά η Παναγία και αριστερά ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κρατώντας τον κρίνο.

Πάνω από τα δυο πρόσωπα εικονίζεται το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή περιστεριού.

Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο Ναός Της ύστερα από όραμα της Αγίας Πελαγίας στις 30 Ιανουαρίου 1823.
 http://www.dogma.gr

******************************

I. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τήνου
Η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η της Κυρίας των Αγγέλων είναι ένα πανάρχαιο μοναστήρι. Κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιορίσει πότε κτίστηκε.  
Η παράδοση λέει ότι τρεις ευλαβείς αδελφές, από το χωριό Τριπόταμος, έβλεπαν καθε βράδυ ένα περίεργο φως στήν τοποθεσιά του Κεχροβουνίου, εκεί που υπήρχαν τρία εκκλησάκια, της Αγίας Τριάδος, του Τιμίου Προδρόμου και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.Το φως αυτό το θεώρησαν ουράνιο κάλεσμα. Ήλθαν εδώ και μόνασαν κτίζονταςαπο ένα μικρό κελλί δίπλα σε κάθε εκκλησάκι. Σιγά - σιγά δημιουργήθηκε μία πολυπληθής κοινότητα, που κάποτε έφθασε στις 120 μοναχές.  
Η Αρχιτεκτονική της Μονής είναι απλή και θυμίζει νησιώτικο χωριό, με τις καμάρες, τα σκαλοπάτια και τα πέτρινα μπαλκόνια. Από την Μονή πέρασαν  κατά καιρούς, σπουδαίες και αξιόλογες μοναχές. Η μοναχή όμως που με την παρουσία της λάμπρυνε την Μονή της Κυρίας των Αγγέλων είναι η Οσία Πελαγία.
Η ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ
Η Αγία Πελαγία έζησε στην Μονή από πολύ μικρή. Μεγάλωσε κοντά στην θεία της και το κοσμικό της όνομα ήταν Λουκία. Υπηρέτησε πιστά την μοναχική της κλήση και αγάπησε βαθειά τις πτωχές και άρρωστες αδελφές της, τις οποίες και συντηρούσε ζητιανεύοντας στα γύρω από το μοναστήρι χωριά. Η Παναγία μας την επισκέφθηκε δύο φορές στον ύπνο της,την Τρίτη, στις 23 Ιουλίου 1822, την επισκέφθηκε την ώρα που προσευχόταν και της υπέδειξε τον τόπο που βρισκόταν η Αγ. Εικόνα Της, προστάζοντας την να φροντίσει για την ανεύρεσή Της. Η Εικόνα της Μεγαλόχαρης ανευρέθη στις 30 Ιανουαρίου 1823. Η Αγία Πελαγία κοιμήθηκε σε ηλικία 80 ετών, στις 28 Απριλίου 1834.  
Η οσιακή ζωή της, τα θαύματα και η μυροβλύζουσα αγία Της κάρα, έγιναν αιτία να ανακηρυχθεί επίσημα από την εκκλησία μας Αγία.  
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
Το καθολικό της Μονής, που τιμάται επ ονόματι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και βρίσκεται στο κέντρο της. Αξιόλογο είναι το τέμπλο του, που είναι ξυλόγλυπτο και καλύτεται από φύλλο χρυσού. Δεξιά του Καθολικού μία πέτρινη σκάλα οδηγεί στο κελλί που έζησε η Αγία Πελαγία και δίπλα σ' αυτό υπάρχει η νεόκτιστη εκκλησία της. Δεξιά του Ναού ένα πέτρινο δρομάκι οδηγεί στον Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, παλαιό Κοιμητήριο της Μονής.  
Αριστερά του Καθολικού της Μονής υπάρχουν τρία μικρά εκκλησάκια, της Αγίας Τριάδος, του Τιμίου Προδρόμου, της Αγίας Χριστίνας και κατωθεν του ηγουμενείου η Ζ ω ο δ ο χ ο ς Π η γ η . Στο ηγουμενείο φυλάσσονται λείψανα Αγίων, μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, η εικόνα του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη, ένα μικρό ασημένιο Ευαγγέλιο, δώρο της Βασίλισσας  λγας και πολλές αξιόλογες εικόνες. Στην βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται αξιόλογα βιβλία, θεολογικά, ιστορικά, μουσικά κ.λ.π.  
Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΣΗΜΕΡΑ
Η καθημερινή ζωή των μοναχών αρχίζει το πρωί, με το κτύπημα της καμπάνας, την 5ην π. μ. Μετά την πρωινή ακολουθία κάθε αδελφή ασχολείται με ένα από τα διακονήματά της: την καθαριότητα των εκκλησιών, των κελλιών, των κοινών χώρων, την περιποίηση των ασθενών - υπερηλίκων μοναχών- την αγιογραφία και την συγγραφή βιβλίων.  
Την 4ην μ. μ. τελείται ο εσπερινός και η ημέρα τελειώνει με το απόδειπνο και την κατά μόνας προσευχή.  
Κατά την διάρκεια της ημέρας όλες οι αδελφές, μετά το πέρας των διακονημάτων, ασχολούνται και με διάφορα εργόχειρα, από την πώληση των οποίων συντηρούνται. Τα εργόχειρα αυτά ,μαζί με διάφορα άλλα αναμνηστικά εκτίθενται στην έκθεση της Μονής,την οποία μπορεί ο προσκυνητής να επισκεφθεί στην πορεία της ημέρας. 
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ  ΚΕΧΡΟΒΟΥΝΙΟΝ
842 00 ΤΗΝΟΣ
Τηλ. 22830-41218, fax ( 22830 ) 41988
Ωρες επικοινωνίας : 10.00 - 12. 00 μεσ.
                                  5. 00 - 7. 00 μ.μ.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου