ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ - ΟΚΤΩΗΧΟΣ - ΜΗΝΑΙΑ - ΤΡΙΩΔΙΟ - ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΞΟΔΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΟΝΑΧΩΝ
ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ - ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΕΣ - ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΝ
ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΕΣ ΣΟΦΙΑΣ - ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΟΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ι. Μ. ΑΓ. ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑΣ



H ιστορική πορεία της Μονής από την αρχή της ίδρυσης ως το 1974

Σε απόσταση 1500 μέτρων περίπου δυτικά του χωριού Περιχώρα στην περιοχή “Ταγκάλα” ορθώνεται με μεγαλοπρέπεια στην πλαγιά μίας γραφικής χαράδρας, που περιβάλλεται από πευκόφυτο δάσος η Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά.
H Μονή του Αγίου Μηνά υπήρξε ο καρπός της αγάπης της επίπονης και επίμονης προσπάθειας με τα πενιχρά μέσα στην περίοδο της δεκαετίας του '50 που διέθεταν οι απλοϊκοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για το Μοναχισμό, με τις ευλογίες και τη συμπαράσταση των τότε μητροπολιτών Ζιχνών Κυρίλλου Καρμπαλιώτη (1943-1952) και Ζιχνών & Νευροκοπίου Αγαθαγγέλου Τσαούση (1952-1965).
Σήμερα, αποτελεί πνευματικός φάρος κάτω από θεοφώτιστη πνευματική καθοδήγηση, την αδιάκοπη μέριμνα και αστείρευτη φροντίδα και αγάπη του νυν Μητροπολίτη Ζιχνών & Νευροκοπίου κ.κ. Σπυρίδωνα.
H ιστορία της Μονής έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 50.
H αδελφότητα της Ιεράς Μονής
“Nομοθέτησόν με, Κύριε εν τη οδώ σου, και οδήγησόν με, εν τριβώ ευθεία, ένεκα των εχθρών μου”.
Με πρωτοβουλία και χάρη στους πολλαπλούς κόπους του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Σπυρίδωνα η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά απέκτησε αδελφότητα στις 19 Οκτωβρίου 1974.
Σ' έναν κόσμο μειονεκτικό, γεμάτο απιστία και αποστασία, αδύναμο να προσφέρει χαρά, που σκορπίζει τον φόβο, διλαλεί τον διχασμό, χειροκροτεί την αναίδεια και θαυμάζει το ψεύδος ως αλήθεια, ο μοναχισμός αποτελεί την αδιάσειστη μαρτυρία της ελπίδας για τη ζωή.
Στο πρόσωπο της αδελφότητος διαιωνίζεται, η αυστηρή ατομική πνευματική άσκηση που καθιστά την μοναχή δοχείον χάριτος, γιατί ζει για τον συνάνθρωπό της και θυσιάζεται γι' αυτόν. Γιατί ο αγώνας της είναι ο καθαρισμός σώματος και πνεύματος, η απόκτηση της πτωχείας, η εγκράτεια της παρθενίας, η περιφρούρηση της ταπεινοφροσύνης η σταθερότητα της υπακοής, η ενίσχυση της καρτερικότητας. Γιατί αγωνίζεται να φθάσει στον τέλειο βαθμό της αρετής, να γίνει ο “Επίγειος άγγελος”.
Στη μορφή της γερόντισσας θα βρεις την τραχύτητα της άσκησης, την γλυκύτητα της γαλήνης και την πενία της νηστείας. H πνευματική καθοδήγηση της θεόπεμπτης γερόντισσας που χαρακτηρίζεται από την ασκητική πείρα και την γνώση της ζωής οδηγεί την αδελφότητα με κατάνυξη και μετάνοια και ασκητικό πνεύμα, εκεί όπου βασιλεύει η αγάπη: “Πάσα άσκησις αγάπην μη έχουσα αλλότρια του Θεού καθίσταται” μας λέει ο μεγάλος πατέρας της Εκκλησίας μας Μάξιμος ο Ομολογητής.
Οι αδελφές γεμάτες φιλευσπλαγχνία και σεβασμό, αγάπη και κατανόηση με το χαμόγελο της καρδιάς σου απαντούν το: “Ευλόγησον”.
Οι μοναχές ντυμένες με το ένδυμα της αυταπάρνησης του κόσμου και την απομάκρυνση από την τύρβη της καθημερινότητας έχουν επιλέξει εκουσίως τον κοσμικό θάνατο. Για να βιώσουν σ’ αυτόν τον κόσμο την χαρμολύπη της Αναστάσεως.
O βίος τους χαρακτηρίζεται από μία αδιάκοπη πάλη ενάντια στο σκότος για να λάμψει ο ήλιος της δικαιοσύνης, της ελπίδας και της Αναστάσεως, που είναι ο Χριστός, που αποτελεί και τη μοναδική εγγύηση ασφάλειας και ειρηνικής διαβίωσης στην πλανεμένη εποχή μας.
H πνευματική όαση της Μονής του Αγίου Μηνά, αποτελεί πόλο έλξης για κάθε άνθρωπο που θέλει να αναπαυθεί, η ταραγμένη συνείδησή του να βρει λιμάνι ψυχικής σωτηρίας.
“Ως πηγή των υδάτων” η Μονή του Αγίου Μηνά φωνάζει με την σιωπή της τον “κοπιώντα και πεφορτισμένο” άνθρωπο της καταναλωτικής κοινωνίας να προσέλθει “ως διψώσα έλαφος” και να δροσίσει την καιομένη ψυχή του από την κάμινο της αμαρτίας.
H Πανήγυρη της Μονής
H Μονή εορτάζει στις 11 Νοεμβρίου την μνήμη των αγίων μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου και της αγίας μάρτυρος Στεφανίδος και του οσίου πατρός ημών και ομολογητού, Θεοδώρου του Στουδίτου.
Την παραμονή της εορτής τελείται πάντοτε Αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας κλπ. Την ημέρα της εορτής τελείται Θεία Αρχιερατική Λειτουργία. Πλήθος πιστών συρρέουν για να προσκυνήσουν και να λειτουργηθούν κατά την πανηγυρική ημέρα.
O Ναός
Το 1959 ο αείμνηστος Ηρακλής Κιοσέογλου άρχιζε να κτίζει το μικρό εκκλησάκι στο όνομα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Μηνά του Θαυματουργού, που είχε διαστάσεις 4x2 1/2 μέτρα.
Αργότερα μετά το 1965 κατά την διάρκεια της Αρχιερατείας του Νικοδήμου Βαλληνδρά ανοικοδόμησε τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά με Βασιλικό ρυθμό και με διαστάσεις 13x8 μέτρα.
Tό τέμπλο
Το απλό και λιτό ξυλόγλυπτο τέμπλο της Ιεράς Μονής, εκφράζει το πλούσιο μεράκι της λατρευτικής μας παράδοσης.
H καλαισθητική τους μορφή, με τις Βυζαντινές παραστάσεις των Αγίων μας, αιχμαλωτίζει τα μάτια των προσκυνητών.
Για την κατασκευή του τέμπλου, τηρήθηκε πιστά η νομική διαδικασία της κλειστής μειοδοτικής προσφοράς, κατά τον διαγωνισμότης 7/4/81. Κατά τον διαγωνισμό μειοδότησε, ο ξυλογλυπτικός οίκος Ελευθεριάδη, ο οποίος και επεράτωσε το έργο.
Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε είναι ένα μαόνι.
Το μήκος του είναι 3,85 μετ. και το ύψος του είναι 2.20 μέτρα.
Tοιχογραφίες
Ολόκληρος ο Ναός είναι αγιογραφημένος με πλούσιες παραστάσεις από τη ζωή της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης μεταφέροντας νοερά με δέος και συγκίνηση τον ευλαβή επισκέπτη στην Αγία πόλη της Σιών.
H χριστιανική τέχνη κρύβει μέσα της το μεγαλείο της ζωντάνιας, της γνησιότητας και της αλήθειας. Εικόνες από την καθημερινή ζωή της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης φανερώνουν την υπόσχεση του Θεού, την θεϊκή δράση και τα θαύματα του Κυρίου μας.
H αρμονία των χρωμάτων δηλώνει την έντονη ασκητικότητα, τη νηστεία, την προσευχή, την ελεημοσύνη, που αποτυπώνεται ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των αγίων.
Από την ασκητικότητα σε συνδυασμό με την αστείρευτη αγάπη της ταπεινότητας και της μετάνοιας, αναβλύζει η χάρη της σωτηρίας και το θαύμα.
Οι αγιογραφίες έγιναν, με τις δωρεές των φιλοχριστων και ευσεβών χριστιανών και ευχόμαστε δια μέσου των πρεσβειών του Μεγαλομάρτυρος θαυματουργού Αγίου Μηνά να πρεσβεύει υπέρ της σωτηρίας των ψυχών.
Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μονής
α. Τίμια Λείψανα
H Ιερά Μονή έχει την ευλογία και την χαρά να κοσμείται, από τα Ιερά Λείψανα των πέντε Μαρτύρων της Καππαδοκίας Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου, Ορέστη.
Τα Ιερά Λείψανα δόθηκαν από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πολυστύλου Καβάλας, ως ευλογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιο.
Αγίασμα - Σπήλαιον
Όπως αναφέρει σε όραμα ο Ηρακλής Κιοσέογλου στη θέση που βρίσκεται η σημερινή σπηλιά εμφανίστηκε ο Άγιος Μηνάς “Τον παρακολουθώ και σε λίγο τον βλέπω (τον Άγιο Μηνά εννοεί) ότι βρέθηκε παρά πάνω στο Αγίασμα προς το βράχο.
H χάρη του Αγίου Μηνά φανέρωσε και πάλι την Ιερά πηγή στην Περιχώρα, όπως στην Αίγυπτο στον τόπο του μαρτυρίου του “η αεννάως αναβλύζουσα χάριτος, η βρύσις των ιαμάτων, η πάσαν νόσων ισχύν ασθενή και φαύλην απελέγχουσα τυφλών η αναβλέψις και λεπρών θεία κάθαρσις...”.
“... και καταξίωσον ημάς εμπλησθήναι του αγιασμού σου, δια της του ύδατος τούτου μεταλήψεως τε και ραντισμού και γενέσθω ημίν Κύριε εις υγείαν ψυχής τε και σώματος”
Στο μέρος όπου ανέβλυζε το αγίασμα “ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα” - τοποθετήθηκε το 1968, μία μικρή δεξαμενή με κατάλληλες βρύσες για να παίρνει ο ευσεβής επισκέπτης, από “το μέγα κοινόν ιατρείον” τον αγιασμόν “το ζωήρρυτον ύδωρ πηγής σου, προς ίαση “ψυχής ομού τε και σώματος”.
Εικόνες
Στα ιερά κειμήλια μπορούμε να συγκαταλέξουμε και τις δύο μεγάλες φορητές εικόνες που φυλάσσονται στην ιερά Μονή.
Στην πρώτη εικόνα εμφανίζεται ο Άγιος Μηνάς ο θαυματουργός ως έφιππος. H εικόνα είναι έργο του I. Τσομπανόπουλου από τη Δράμα που αγιογραφήθηκε το 1959.
Στην δεύτερη εικόνα εμφανίζεται όρθιος, κρατά στο δεξιό χέρι ένα μικρό σταυρό και στο αριστερό χέρι ένα ξίφος. Στην αριστερή πλευρά στο κάτω μέρος υπάρχουν τα αρχικά γράμματα X.N.B.
Το γραφικό παρεκκλήσι του Αγίου Μηνά βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Μοναστηρίου και σε απόσταση 300 μέτρων περίπου από την Μονή.
Κτίσθηκε το 1989 και είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Τιμίου Προδρόμου. Κατά την ημέρα της εορτής τελείται θεία Λειτουργία και θεία Λιτανεία προς ευλογία των Κήπων, Αμπελώνων και χωραφιών.
H φιάλη
H φιάλη κτίσθηκε το 1983.
Σύμερα εξυπηρετεί τις διάφορες λειτουργικές ανάγκες της Μονής. Την ημέρα των Θεοφανείων τελείται στην Φιάλη, ο Αγιασμός των Υδάτων κ.λ.π.
Υπάρχει μία εξαίρετη βυζαντινή τοιχογραφία που εικονίζει την βάπτιση του Ιησού.
Το κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής
Κατά την περίοδο της αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Νικόδημου Βαλληνδρά (1965 - 1974), θεμελιώθηκε το κτιριακό συγκρότημα.
Αποπερατώθηκε με την φροντίδα και την επίβλεψη του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Σπυρίδωνα, ο οποίος ως σήμερα καταβάλλει άοκνες προσπάθειες, για την πρόοδο και ευημερία της Ιεράς Μονής Αγίου Μηνά Περιχώρας.
Tό Αρχονταρίκι - Έκθεση
O παραδοσιακός χώρος υποδοχής των ευλαβών προσκυνητών - επισκεπτών, όπου προσφέρεται το ανάλογο κέρασμα, λέγεται Αρχονταρίκι.
H αίθουσα αυτή κατασκευάστηκε το 1974.
Την αίθουσα στολίζουν οι πατερικές μορφές των Αγίων μας, η φωτογραφία της Μονής και ο Μνημειώδης πίνακας των χωρίων της Αγίας Γραφής, που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Ελληνικής Μακεδονίας, που είναι έργο του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιχνών & Νευροκοπίου κ.κ. Σπυρίδωνα.
Από τα παραδοσιακά βυζαντινά κεντήματα που κοσμούν το χώρο φανερώνεται η αρχοντιά, η νοικοκυρωσύνη, η τάξη, η ευπρέπεια και η ευγένεια της ταπεινής Αδελφότητας.
Παράλληλα ο χώρος ευωδιάζει από το πνευματικό άρωμα των διαφόρων ψυχωφελών και εποικοδομητικών βιβλίων, που πρέπει ο κάθε χριστιανός να εφοδιάζεται, ώστε να γνωρίζει για τη ζωή και τα έργα των Αγίων μας και να αντλεί δύναμη και κουράγιο από τον πνευματικό λόγο, που στις μέρες μας ατονεί και εξασθενεί.
Είναι κοινός τόπος παραδοχής, η αδιάλειπτη και βαθειά μελέτη των πατερικών κειμένων, που γίνεται επιτακτικήαναγκη των καιρών μας, η οποία θα οδηγήσει τον άνθρωπο στην απόκτηση της χαμένης του προσωπικότητας, για να βρει τον δρόμο της ζωής, για να αποκτήσει νόημα η ύπαρξή του, για να ενισχυθεί η πίστη του, για να δυναμώσει ο αγώνας του εναντίον της αμαρτίας.
Tά Kελλιά
Το κτίριο των κελλιών κτίσθηκε, κατά την περίοδο του Μητροπολίτου κ.κ. Νικοδήμου. Προστέθηκε και δεύτερος όροφος ύστερα από την χορήγηση αδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Σπυρίδωνα, όπως μας δείχνει το παρακάτω έγγραφο.
 Οι κατασκηνώσεις
Ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα της έντονης κοινωνικής προσφοράς, που παρουσίασε η Μονή υπήρξαν οι κατασκηνώσεις.
Τα θεμέλια της χαρούμενης πολιτείας τέθηκαν, κατά την Αρχιερατεία του Μητροπολίτου κ.κ. Νικοδήμου Βαλληνδρά (1965 - 1974). Στην αρχή κατασκεύασε ένα κτίριο με δύο θαλάμους. Αργότερα κατασκεύασε και δεύτερο κτίριο, τα οποία ολοκληρώθηκαν από τον σημερινό Μητροπολίτη κ.κ. Σπυρίδωνα.
Στις κατασκηνώσεις φιλοξενούνταν μαθητές και μαθήτριες της περιφέρειας που έφθαναν γύρω στους εκατό.
Σήμερα χρησιμεύουν ως χώροι φιλοξενίας για τους μακρινούς προσκυνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου